– Jeg kan forstå tanken bak med utgangspunkt i de nye kostholdsråd og det er nok ment humoristisk, men dette er skivebom, sier Carina Carlsen til Dagbladet, som først omtalte saken.

Carlsen er bosatt i Eidsvoll. Hun er seniorrådgiver hos Likestillingssenteret og aktiv samfunnsdebattant.

– Dette er tips du kan forvente å få på pro-ana-sider, nettsider som promoterer anoreksi og gir tips til hvordan ivareta den og så videre. Men her er det Helsedirektoratet, som er opptatt av helse, som promoterer spiseforstyrrelse, sier hun videre.

Fjernet innlegget

Innlegget hun reagerer på, er en video som ble lagt ut onsdag på Helsedirektoratet sin Instagram-konto. Her gir direktoratet tips om hvordan man kan begrense godterispising i påsken.

Helsedirektoratet tipser om å spise godteriet med kniv og gaffel, klippe det i små biter, stripse sammen fingrene så det blir vanskeligere å spise, pakke godteriet inn i klønete emballasje, og pensle det med eddik.

Innlegget ble delt på profilen «Helsa di», som har over 26.000 følgere. Romerikes Blad har sett innlegget, som ble fjernet fra Instagram torsdag ettermiddag.

Les hva Helsedirektoratet sier lenger ned i saken.


Flere reagerer

Carlsen er langt fra den eneste som har reagert på innlegget.

«Mulig dette er godt ment, men minner mer om pro-ana enn folkehelse. Kanskje verdt å revurdere?», skriver journalist Ingeborg Senneset.

«Denne vil jeg verken dele eller gjennomføre @helsa.di. Hilsen Helsesista som koser seg med påskegodis og spiser med begge hendene», skriver Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista.

– Humoristisk

Linda Granlund er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet. Til Dagbladet forteller hun at videoen ble laget som et humoristisk innslag i 2019, men lagt ut flere ganger etter det – sist onsdag denne uka.

Ifølge henne er dette første gang de har fått en slik tilbakemelding på kampanjen.

– Dersom videoen oppfattes av noen til å promotere spiseforstyrrelser, er det grunn nok til at vi tar ned innlegget siden dette selvsagt ikke var meningen, sier hun.

Videre forklarer hun at intensjonen bak videoen var å på en humoristisk måte formidle at det ikke er bra å få i seg for mye godteri.

– Helsedirektoratet gir råd om et sunt hverdagskosthold, men det er også greit å kose seg litt ekstra innimellom, slik som i påsken, sier Granlund.

Innlegget er fjernet og vil ikke bli publisert på nytt.