Etter gjentatte, men nytteløse, telefoner til politiet har flere av oss i Jessheimhagen boligsameie sett oss lei på støyen som kommer fra russebusser. Sameiet ligger like ved større boligblokker på Jessheim sør, som også er berørt. Støyen kommer fra russebusser som ruller på Ringvegen og E6 natt etter natt. Bråket kommer fra musikkanlegg som høres langveisfra.

Nattlig terror

Vi har opplevd at politiet har hatt gode intensjoner om å bistå når det ringes inn, samtidig som vi har fått tilbakemelding om at det er begrenset hva de kan gjøre når støyplagene skyldes busser som er i bevegelse på en vei. E6 som går forbi boligsameiene har vært svært trafikkert av russebusser, og flere beboere beskriver det som nattlig terror. Mange netter har det vært passeringer både seks og sju ganger, med en lyd som overgår de fleste øreproppers desibel-dempingskapasitet og vibrasjoner som forplanter seg til sengebeina til slitne beboere.

Dette er noe man kan leve med i begrenset tid, men når det holder på i ukesvis har vi et problem som rammer folkehelsen. Vi har fått samtykke til å dele noen av implikasjonene dette har hatt for beboerne i disse sameiene. Hele seks personer har måttet ta ut egenmeldinger fra jobb da betydelig søvnmangel over tid gjorde det uforsvarlig å utføre jobben eller fordi de følte seg rett og slett syke av søvnmangelen. Barn har angivelig sovnet i undervisningstimer på skolen pga. utmattelse. Et barn med en stabilisert epilepsi har fått utløst flere anfall. Barnet hadde blitt holdt våken av støyen fra russebussene, og vakthavende sykehuslege vurderte søvnmangel som sannsynlig årsak til anfallene som kom etter flere netter med lite/dårlig søvn.

Støyflyktninger

Denne familien er nå redd for å la barnet sove hjemme fordi det er stor sannsynlighet for at søvnen blir betydelig forstyrret. De har dermed endt opp på hotell som støyflyktninger. En annen beboer skal angivelig ha fått utløst psykose etter betydelig søvnmangel, der det forelå en søvnlidelse fra før. En rekke andre beboere har angitt at de har måttet ta i bruk sovemedikamenter, som blant annet vanedannende typer som Imovane. Som man kan se er det et mangfold av konsekvenser den vedvarende støyen har skapt.

Vi har forståelse for at det er vanskelig å stanse støy fra busser som er i bevegelse. Samtidig settes beboere i en umulig og håpløs situasjon, der det er nytteløst å ringe etter hjelp. Problemet dukker nemlig opp neste natt igjen. Dersom dette hadde skjedd en gang iblant i løpet av russefeiringen hadde det vært greit. Realiteten er imidlertid at dette skjer de fleste netter i løpet av uken for de boligsameiene som ligger parallelt med Ringvegen og E6.

Lei utvikling

Vi har videre observert en tiltakende negativ og aggressiv holdning mot russen blant beboerne, noe som dessverre kan forventes når ingen tiltak ser ut til å virke. Dette er en lei utvikling, både for folk generelt, men også for russen. Vi er bekymret for at en tiltakende økt frustrasjon, maktesløshet og desperasjon skal eskalere mot ungdom som ønsker å ha det kjekt. Vi er også bekymret for at tilliten til at politiet og kommunen faktisk kan gjøre noe med problematikken etter hvert blir svekket i en grad som er uhyggelig å tenke på. Slik situasjonen har blitt håndtert så langt opplever flere seg rettsløse i den forstand at de ikke har rett til ro om natten. Det er viktig å påpeke at vi ikke tenker at ansvaret for å finne en løsning hovedsakelig hviler på russen.

Forsvarlige rammer

Ansvaret ligger i aller høyeste grad hos de som har lengre fartstid i voksenlivet, og ikke minst de instansene som er ment til å gi russen rammer de kan boltre seg fritt under. Slik forholdene er i dag skapes det steile fronter mellom en støyplaget befolkning og unge, håpefulle som slår ut håret uten hemninger. Midt mellom står politiet i den heller utakknemlige rollen som russejeger og mottaker av sinte, søvndepriverte folk. Vi har et ønske om at russen skal få bruke sin tid på å ha det gøy under forsvarlige rammer, og at resten av landet skal få sove om natten. Når 17 mai kommer ønsker vi å kunne føle glede sammen med og for russen som er ferdig med skolegangen sin.

Oppsummert er vi bekymret for helsen til beboerne på Jessheim Sør og holdningen fraværet av effektive tiltak skaper til russen. Vi ber derfor innstendig om at det gjøres umiddelbare tiltak for å skjerme denne meget utsatte strekningen for ytterligere støy fra russebusser. At russens måte å feire på skal være helseskadelig for deler av befolkningen, er langt fra etisk, og er ikke en tradisjon som bør følges med stolthet.

Federico Parola, Jessheim