Oppsøkende ungdomsteam (OUT) har fått mye ros for sitt arbeid med å gi hjelp til unge som står i fare for å få – eller allerede har – problemer knyttet til utenforskap, rus og kriminalitet. Arbeidet foregår ute på gata, på møteplasser for ungdom, som Lillestrøm stasjon, og i samarbeid med skolene som igjen har kontakt med hjemmet.

OUT jobber mot unge i alderen 13–24 år og er en avgjørende partner for politiet som selv frykter å miste oversikten over ungdomsmiljøet på grunn av egne innsparinger. Forebygging i ungdomsmiljøene er ikke lovpålagt, men etter mitt syn blant de viktigste investeringene i samfunnet.

Les også

Er Lillestrøm virkelig blitt en utrygg by?

Det man måtte spare henne for å få et trangt budsjett til å gå i hop ett år, kommer tifold tilbake som utgifter på andre poster i kommende budsjetter. Det foreslåtte kuttforslaget på 7 millioner kroner halverer antall ansatte fra 14 til sju. Vi snakker om et utekontakt-team som jobber kvelder og helger. Tilbudet vil bli redusert. Det er grunn til bekymring.

Det vakte oppsikt da Bråtejordet skole på Strømmen tidlig på året ble stengt av verneombudet på grunn av vedvarende bruk av fyrverkeri innendørs og vold og trusler mot lærerne. Rystende, rett og slett. Voldsepisoder forekommer både på skolen og der uorganisert ungdom henger på fritida.

Les også

Politikerne har gått for langt

For noen uker siden advarte vi likevel mot å hausse opp faren ved å oppholde seg i Lillestrøm kvelds- og nattetid. For til tross for den kraftige veksten er det faktisk mindre vold og bråk i Lillestrøm enn tidligere. Utelivsvolden er det tatt gode grep om, og ungdomskriminaliteten er faktisk lavere enn for ti år siden. Tallene er gått nedover siden 2007. Det er ikke majoriteten som lager kvalm, det er gjengangere som gjør veldig mye ut av seg i negativ forstand og uansett utgjør et problem.

Innvandrerungdom som faller utenfor og snubler ut av videregående uten vitnemål, er dessverre godt representert i miljøene. Fattigdom og trangboddhet er medvirkende årsaker. Utenforskap. Dropouts finner nye arenaer å hevde seg på.

Les også

Ingen lissepasning til Høyre-ordføreren

Mange spør: Hvor i alle dager er foreldrene? En del foresatte må åpenbart engasjere seg mer og bry seg om hva guttene deres driver med. Men mange av de unge som havner på skråplanet har vært i kontakt med barnevernet og bodd på institusjon på grunn av dysfunksjonelle eller fraværende foreldre.

Les også

Løp og kjøp – det er faktisk viktigere enn på lenge!

De er sjanseløse. Derfor må fellesskapet stille opp for marginaliserte ungdommer. Det blir for enkelt å si at det utelukkende må være foreldrenes oppgave å lære ungene folkeskikk.

Vi har forståelse for at det er et trangt budsjett og at politikerne står ovenfor harde prioriteringer, men med den kunnskapen vi har, er det vanvidd å kutte utekontakter. Det er nok ikke realistisk med en styrking nå, men ideelt sett burde OUT starte forebyggingen allerede på barnetrinnet. Behovet er der.

Les også

Edderkoppen fra Jessheim – hvem var han?

Les også

Skal han være siktet livet ut?

Les også

Ikke spesielt morsomt, men innafor