Men vi må komme med gode tiltak slik at færre opplever mobbing og blir traumatisert. Man skulle trodd at barn og unge hadde lært at mobbing er noe man ikke skal gjøre.

Tøff start

Konsekvensene for dem som opplever mobbing kan bli omfattende og noen ganger fatale. De som mobbes kan man få ødelagt både barndom og skolegang. Dette blir en veldig tøff start, og det er noe man må bære med seg gjennom hele livet. Kanskje man ikke fullfører skolen, man får seg ikke jobb og man kan få problemer med å stole på folk og slippe mennesker inn i livene sine. Dette er ikke gunstig for noen, verken personlig eller samfunnsøkonomisk.

Dette har blitt en så stor utfordring at unge gruer seg til å dra på skolen. Dette går ut over læringen og lysten til å lære. Det går ut over trivsel. Dette påvirker fremtiden til de som mobbes. Derfor må vi ta grep nå, før det er for sent.

Vi i Akershus Unge Høyre mener vi må få en tryggere hverdag på skolen gjennom tre grep:

Holdningsendring på skolen

Vi kan ikke ha en holdning i 2023 at «på vår skole er det ikke mobbing». Mobbing finnes over alt. Men det må oppdages. Både skolen og skoleeier må ta mer ansvar for at elevene skal føle seg tatt på alvor og at skolemiljøet blir bedre. Hvis man får en melding om mobbing så må det tas alvorlig. Tiltak må settes inn på en gang. Det er viktig å stoppe mobbingen før det blir enda mer alvorlig. Dette krever en mer overordnet bevissthet hos alle som jobber i skolen. Alle ansatte må kunne se tegnene på mobbing. Ett spesifikt tiltak Unge Høyre ønsker er å innføre er en nasjonal innsatsgruppe som får ansvar for å følge opp skoler med vedvarende problematikk rundt mobbing. Dette er for å gi råd og hjelpe skolene følge opp elevene slik at det blir et bedre skolemiljø.

Mobber må bytte skole

Dette er et gammelt tiltak, men det følges nesten aldri. Dette tiltaket ble innført av Solberg-regjeringen. Mange skoler føler at det er et stort skritt. Ofte må den som mobbes bytte skole. Dette føles som et tap for den som mobbes. Man kommer til et nytt sted, og man mister venner. Man river den som mobbes ut av et miljø og et nettverk. Å flytte en som mobbes kan øke sjansen for at denne personen mobbes igjen på den nye skolen. Akershus Unge Høyre mener at det er den som mobber som må flyttes! At mobberen bytter skole kan føre til en tryggere hverdag for den som mobbes. Og det kan føre til en adferdsendring hos mobberen.

Ansette miljøarbeidere

Høyre ser en positiv utvikling der skolene ansetter miljøarbeidere. Miljøet blir bedre for alle. Dette er et godt tiltak for å gi bedre trivsel og forebygge mobbing. Vi mener det også er et godt tiltak, for miljøarbeidere kan ha samtaler med foreldre eller foresatte om men ser at noen mobber eller blir mobbet. Det er viktig å informere de som har ansvaret for elevene. Ofte hører vi at foreldrene ikke vet hva som skjer på skolen. Dette er et viktig punkt slik at foreldre kan påvirke elever. Særlig de som mobber, til å endre adferd.

De som mobber er ofte usikre på seg selv eller har det dårlig, og dette tar de ut over andre. Derfor er det viktig å ha et system som plukker dette opp. Det er viktig å hjelpe både de som mobber og de som mobbes. Det Akershus Unge Høyre ønsker er å ha verdens beste skole. Men for å løse problemet med mobbing i skolen, må vi komme med konkrete tiltak.

Linnea Ottem-Holmsten, leder av Øvre Romerike Unge Høyre