Det er mange og viktige satsingsområder som her vektlegges; forebygging av vold i nære relasjoner, hatkriminalitet, voldelig ekstremisme og kriminalitet blant barn og unge. Vi frivillige, som hjelper minoritetene og da særlig kvinnene, hilser dette varmt velkommen.

Mer språk

Når en så stor kommune som Ullensaker med 32 prosent innvandrere og 43.000 innbyggere fortsatt kun tilbyr hjelp fra NAV en dag i uken i to timer, og ventetiden på time kan være opptil måneder, sier det seg selv at mange innvandrere skriker etter hjelp! Jeg har hatt kontakt med mange kulturer, også nyankomne fra Ukraina, og unisont er kravet om mer hjelp fra hjelpeinstansene. Et halvt års språkintroduksjonskurs er ikke nok.

Det er mange alenemødre med en ungeskokk, trangboddhet og språkproblemer som selvfølgelig påvirker mange elevers skolemestring, tapsfølelse og utenforskap. Da er det lett å ty til kriminalitet i gjengmiljøer. Skolen må bli en viktig faktor her, elevene må sees og høres av lydhøre lærere.

Men jeg ser i dag til min forskrekkelse at kommunen vil kutte 20 millioner i budsjettet! Det betyr også kutt i stillinger. Det er ikke det vi trenger nå! Vi må trygge ungdommers oppvekstvilkår og ansette flere engasjerte lærere for å få slutt på mobbingen, få slutt på kriminaliteten.

Gir ikke slipp

Forebygging av vold i nære relasjoner er også et meget viktig satsingsområde. Jeg har som frivillig erfart mange opprørende saker med voldelige eksmenn og fedre som ikke gir slipp på tidligere ektefelle. Kvinnene forfølges, drapstrues, blir gjenstand for løgnaktige beskrivelser i sosiale medier, og til slutt anser politiet mannen så farlig at mor og barn må flytte fra sitt hjem og igjen plasseres på krisesenter. Hun har voldsalarm, men det hjelper ikke når far forfølger overalt.

Jeg håper derfor at justisministerens løfte om snarlige fotlenker på slike voldsmenn, uten å vente på rettskraftige dommer, vil bli en realitet som følges opp!

Men politiet må våkne og se den voldsutsatte kvinnen, offeret, som har alt ansvaret, alle utgifter! I mange tilfelle er det mannen som blir skånet, som kan fortsette sine trusler og trakassering i det uendelige, og, til tross for anmeldelser, uten reaksjoner.

Angst og traumer

I andre tilfelle får ikke kvinnen voldsalarm eller blir fratatt den igjen «da det var en stund siden forrige voldshendelse». Jeg har selv møtt opp på politistasjonen, her, sammen med kvinnen og tryglet politiet om å gi henne alarm, uten resultat! Det fører til angst, søvnløshet og store traumer for seg selv og barn som kan bli bortført.

Og hva slags regler er det som godtar at psykopatiske menn kan gi blaffen i domsavgjørelser for mors besøksrett? La ham manipulere barna, ha full kontroll, og, med Barnevernets velsignelse, godta det, fordi det er barnas ønsker? Ønsker? De er manipulert av far!

Kommunen må ha dialog med alle: NAV, Barnevern, skole og politi, skal dette lykkes.