Nannestad er en fin kommune å bo i. Det er det stadig flere som oppdager. I fjor økte befolkninga i kommunen vår med 498 innbyggere. Det tilsvarer 3,5 prosent, og er en økning som plasserer Nannestad nest øverst på pallen på landsbasis. Ved årsskiftet var vi 14637 innbyggere.

Befolkninga i Nannestad har økt kraftig i mange år, og alt tyder på at det skal fortsette. Statistisk sentralbyrå har beregnet at i løpet av de neste syv årene vil ytterligere 2000 nye innbyggere flytte til kommunen. Hvis det slår til, vil innbyggertallet i 2030 være nesten 17000 mennesker.

Det er ikke rart at mange ønsker å flytte til Nannestad. Jeg flytta selv nylig tilbake til kommunen, etter å ha bodd 30 år andre steder. Det avgjørende for meg var et ønske om å bo nærmere familien min. Nesten like viktig var nærheten til natur: friluftsliv, frisk luft, god plass. Jeg tror dette er viktige verdier for de fleste andre også.

Da er det et paradoks at jo flere mennesker som setter pris på nærhet til natur, jo mer trues naturen av nedbygging. Alle trenger et sted å bo. For å gi plass til nye boliger må vi ta i bruk områder som nå består av natur: skog, myr, raviner, blomsterenger - eller landbruksområder. Foreløpig har vi fortsatt mange, og store, slike områder i Nannestad, men hver gang et område omreguleres til bolig- eller næringsbebyggelse spiser vi en liten bit. I starten merkes det knapt, for det er jo mer enn nok å ta av. En liten jafs her, et litt større stykke der. Etter hvert er det blitt mye, og da kan det dessverre brått ha gått for langt. Å restaurere ødelagt natur eller omdisponert dyrka mark er både tidkrevende og kostbart. Uten tvil er det best å unngå å ødelegge slike områder i utgangspunktet.

Verden er i en naturkrise. Mange ble skremt da FNs Naturpanel i 2019 publiserte en rapport som viser at artsmangfoldet verden over er sterkt truet. Ifølge rapporten er over 2000 arter truet i Norge. Hovedårsaken er endret arealbruk - altså for eksempel myr som graves opp for å bygge boliger.

Uttrykket «Tenk globalt, handle lokalt» stammer fra FNs miljøkonferanse i Rio i 1992, som ble ledet av Gro Harlem Brundtland. Så enkelt kan det sies: hver lille handling vi gjør i vårt eget dagligliv har innvirkning. Kaster du en plastbit på bakken i dag vil den etter en tid dukke opp igjen på en strand langt unna. Sammenhengen kan være vanskeligere å se når det er natur det er snakk om: kan det ha så mye å si om vi hugger ned noen mål skog, det er jo så mye å ta av?

Nettopp fordi vi har så mye å ta av her i Nannestad har vi et ansvar: Vi må forvalte naturen på en slik måte at den kan fortsette å sørge for at alle arter på jorda kan leve gode liv. Kanskje innebærer det at vi må bremse litt på tilflytting til kommunen, løfte blikket og vurdere på nytt hvilke prioriteringer som er riktige å gjøre når det gjelder byggeaktivitet. Ønsker vi like stor tilflytting for enhver pris? Hva hvis prisen er å bidra til utryddelse av artsmangfoldet? Den prisen blir først synlig for alvor når framtidige generasjoner får regninga. Vi skylder vi dem å ta gode valg nå.

Kjersti Mosbakk, leder, Nannestad MDG