Dette rammer våre lokalsamfunn ved at ressurser til forebyggende arbeid i politiet tas bort med begrunnelse i stramme økonomiske rammer.

Synlig politi

For kommunene er det viktig å ha et synlig politi som har fokus på forebyggende arbeid inn mot ungdomsmiljøer og innbyggere som befinner seg i risikosonen. Velferdsforskningsinstituttet Nova har utarbeidet en forskningsrapport om hva som skal til for å lykkes med kriminalitets forebyggende arbeid blant ungdom. Et viktig funn er at potensialet for å jobbe godt og målrettet med kriminalitetsforebygging øker når forutsigbare rammer og langsiktighet er tilstede.

All erfaring tilsier at godt og systematiskt arbeid forhindrer kriminalitet. Penger brukt på forebygging får vi mangedoblet tilbake, og for kommunene er det helt vesentlig å ha forebyggende politi/politikontakt, og rask god kommunikasjon. Da får en i samarbeid god kompetanse på ulike miljø og trender, og hjelpetiltak.

Møte ungdommen

Ungdom har lav konsekvensvurdering og høy risikovillighet, og dermed er det viktig å ta tak i lokale utfordringer tidlig, slik at konsekvensene for de det gjelder blir mildest mulig. Det er viktig at politiet er synlig og møter ungdom også på «godværsdager» - det kan være i skolegården, på fritidsklubben, på fotballbanen eller i lokalmiljøet der ungdom treffes uformelt. Dette bidrar til tillit og gode relasjoner til politiet.

Denne delen av politiarbeidet blir svekket og ungdom møter da først politi når hendelsene oppstår - da er det ofte for sent. Uten ressurser til forebyggende arbeid tror vi politiet vil gå glipp av mye informasjon som de kan dra nytte av for å forhindre uønsket atferd og utvikling. Veiledning på lavest mulig nivå er nødvendig i et samfunn.

Symbolpolitikk

De begrensede midlene til forebyggende tjenester er ytterligere strupet med dagens rødgrønne regjering. I sin iver etter å bedrive symbolsk distriktspolitikk, tar de penger fra forebyggende tiltak og taktisk politiarbeid for å opprette kontorer og publikumsmottak. Om utviklingen fortsetter slik vi frykter – med økende problem rundt rus og kriminalitet, færre ressurser til tidlig innsats og forebygging, vil vi se et samfunn med flere straffesaker, utenforskap, rus, og økte kostnader.

Utfordringene for ungdommen i lokalsamfunnet blir enda større om vi ikke klarer å gi veiledning og oppfølging for enkeltindividet. Vi mener det nå må tas et krafttak for å satse på forebyggende tiltak for å hindre økning i ungdomskriminalitet og rusproblematikk. Vi vil lytte til fagfolk og styrke overføringen av midler til taktisk og forebyggende politiarbeid.

Samarbeid

Mer forebyggende politi vil sammen med kommunenes forebyggende tiltak gi samfunnet en mye større mulighet til å forebygge utenforskap, rus og kriminalitet. Politiet må styrkes – ikke svekkes.

Terje Rustad, Rælingen Høyre og Per Erling Løkken, Lillestrøm Høyre