José Mourinho raste på sidelinjen, og tiåringen foran TV-skjermen spurte hvorfor spillerne på Manchester United gadd å spille for en så sur trener. Det var da jeg skjønte at i hans hode spilte de for trenerne sine på Lørenskogs guttelag. Hvorfor skal man vel ellers legge ned innsatsen for å vinne fotballkamper mot Lillestrøm eller Eidsvold?

Gøy og sosialt

Det kan være mange faktorer som motiverer barn til å holde på med en fritidsaktivitet. En annen motivasjonsfaktor kan være at det er gøy og sosialt. Fortsetter du selv om det ikke alltid er gøy lenger, så kan det tenkes at du ønsker å se hvor god du kan bli – eller kanskje til og med har en drøm om å spille som Ødegaard og Haaland. Da kommer motivasjonen din innenfra.

Hvordan motiverer vi så elever til å gjøre sitt beste på skolen? Elevundersøkelsene i Lørenskog-skolen (og ellers) viser at punktet «motivasjon» alltid scorer lavt. «Støtte fra lærer» og «Støtte hjemmefra» er bra, men tydeligvis ikke nok til å motivere. I motsetning til enhver fritidsaktivitet er det ikke en frivillig sak å gå på skolen. Der lærer vi alt fra kunst og håndverk, musikk og mat og helse til norsk, matematikk og engelsk – i tillegg til samfunnsfag, naturfag, annet fremmedspråk, kroppsøving, KRLE – og nynorsk.

Lykkes i livet

Hvis det å ha det gøy er motivasjonen, skal det godt gjøres å synes at alle fag er morsomme. Jeg har en fetter som er blitt veldig rik, men som ikke interesserte seg for skolen i det hele tatt. Av mine 30 søskenbarn på morssiden er han den som har lykkes best i livet hvis penger i banken er målestokken. «Jeg var på skolen, men jeg gjorde ingen ting. Og tro meg, ikke en eneste lekse har jeg gjort i mitt liv ... Innsatsen min var med hammeren i hånden,» uttalte han til Teknisk Ukeblad for noen år siden. Og hva ville han ha gjort annerledes i livet? «Ikke minst ville jeg ha gått inn mer for skolen – jeg var jo tross alt til stede».

Å bli bevisst på hva jeg vil og ønsker, ikke bare på hva jeg skal og må, er viktig for å kjenne på indre motivasjon. Jeg går ikke på skolen for mamma og pappa sin skyld, og ikke for læreren sin heller, kun for meg selv. På vårens foreldremøte på 10. trinn fikk vi høre at nå har elevene endelig begynt å jobbe (det er snart eksamen). Karakterer kan være en motivasjon hvis vi føler at noe står på spill, men dårlige karakterer kan også være demotiverende.

Ditt beste er godt nok

Hvis du har tryggheten på at du finner din vei når du velger det som gir deg glede, så vil du også kunne ha mer glede av alt du lærer som du tror du ikke får bruk for. Vi går ikke på skolen kun for å bli vellykkede, men for å lære (ikke bare fag) for livet. Og det finnes noen ting vi bare må komme oss gjennom hvis vi skal oppnå det vi drømmer om, som en fotballtrening i sludd og regn eller timer med algebra. På en arbeidsplass der det stort sett jobber ungdommer, har de kåringer av månedens hurtigste medarbeider, månedens vennligste medarbeider og så videre. Å gjøre sitt beste blir en motivasjon i seg selv. Og ditt beste er alltid godt nok.

Elisabeth Tanev (V), leder oppvekst- og utdanningsutvalget, Lørenskog