Statsforvalteren har nylig gjennomført tilsyn og funnet alvorlige avvik i hele 8 av 13 punkter. Vi i Høyre er bekymret for situasjonen og mener det må iverksettes konkrete tiltak for å sikre et godt skolemiljø. Tilsynet på Bingsfoss ungdomsskole gjelder for én av kommunens skoler. Er vi trygge på at disse avvikene ikke gjelder for flere av kommunens skoler?

Mobbeøkning

Det har vært en økning i antall elever som opplever mobbing i Lillestrømskolen de siste tre årene. Vi i Høyre har vært bekymret over utviklingen og hver gang blir det uttalt fra kommunedirektøren at administrasjonen tar situasjonen på alvor og at det arbeides systematisk for å redusere mobbing i skolen.

Med den nye tilsynsrapporten fra Statsforvalteren som gjelder Bingsfoss ungdomsskole, mener vi i Høyre at det nå må følges opp tiltak med konkret handling. Det er et overordnet politisk ansvar - og dette skjer på Arbeiderpartiet og Senterpartiets vakt i samarbeid med SV. Det er kommunedirektøren som i det daglige arbeidet må sørge for at Lillestrøm kommune har en skole som er trygg og god, men det er til syvende og sist kommunestyret i rollen som skoleeier som må påse at dette skjer.

Falsk trygghet

Når Senterpartiets varaordfører Grosås uttaler i Romerikes Blad den 15. d.m., i forbindelse med saken om Bingsfoss ungdomsskole, at det nå er gjort så mye i budsjettet for 2023 som gjør han og Senterpartiet mer beroliget på situasjonen, er dette etter vår mening en falsk trygghet. Det er selvsagt positivt med innføring av mobbeombud, økt ressurser til helsestasjon for ungdom og styrking av forebyggende ungdomsarbeid med OUT. Men dette er lite målrettede tiltak for selve skolemiljøet som gjelder mobbing og utrygghet. Vi skal ha nulltoleranse mot mobbing, vold, trakassering og diskriminering. Elevenes opplevelse av skolemiljøet er viktig som grunnlag for tiltak og oppfølging i den enkelte klasse og for den enkelte skole.

Aktiv rolle

Høyre er bekymret for utviklingen i skolemiljøet i Lillestrømskolen. Det må tas grep for å sikre at alle skolene i kommunen er et trygt og godt sted å være med trivsel og godt læringsmiljø. Vi i Høyre mener kommunestyret, som skoleeier, må ta en aktiv rolle i saken om skolemiljø og mobbing. Det å gi barn og unge en trygg og god barndom og oppvekst er det viktigste forebyggende tiltaket vi har.

Sofia Zalmai og Tobias A. Sveum Isaksen, listekandidater, Lillestrøm Høyre