I Romerikes Blad 17.01.24 kunne vi lese at skolene brukte 46 millioner for mye. Videre kunne vi lese 21.01.24 at ordfører Kjartan Berland ikke visste at 24 av 27 skoler hadde et merforbruk. Først og fremst må jeg si at overskriften er feil. Skolene brukte ikke 46 millioner for mye, politikerne bevilget minst 46 millioner for lite.

Politikerne i Lillestrøm mener det må «effektiviseres» på skolene. Opplevelsen av politikeres utsagn om effektivisering er litt som å lese en megler beskrive en 17 kvm leilighet som arealeffektiv og med mange muligheter. Og ettersom det nå skal «effektiviseres» lurer jeg på, hvem skal nedprioriteres?

Hvem skal jeg prioritere?

I en normal klasse har vi 27 elever. Karoline har lese- og skrivevansker og trenger ekstra lesestøtte. Gunnar har ADHD og trenger tett oppfølging for at han skal få utbytte av undervisningen. Elise syns skulking er kult og bare forlater klasserommet når det passer henne. Kenneth har mye ufrivillig skolefravær og trenger kontaktlæreren for å komme seg inn på skolen. Beate fikk en stygg kommentar i friminuttet og trenger trøst. Johannes orker ikke følge med fordi han la seg for seint kvelden før. Arild har spiseutfordringer og trenger daglig oppføling i lunsjpausen. PC'en til Anette virker ikke og Amalie har glemt sin PC hjemme. Hvem skal jeg prioritere? Disse 9 med ulike akutte eller store utfordringer og behov, eller de 18 som sitter klare til undervisning i klasserommet?

Hverdagen

Dette er på ingen måte en karikert beskrivelse av en skolehverdag, men en faktisk hverdag for hundrevis av lærere. Hver eneste dag står mine kollegaer og jeg på gulvet i klasserommet og må nedprioritere én eller flere elever fordi vi ikke har nok folk på jobb. Hver eneste dag må mine kollegaer og jeg leke litt politi, litt lege, litt psykolog, litt helsesykepleier, litt reservepappa, litt personlig assistent, ja litt av alt. Å drive med undervisning føles nesten litt sekundært. Hver eneste dag er vi som jobber på gulvet overarbeida og utsatt for enorme arbeidsoppgaver, også mener politikerne at det må «effektiviseres» og spares inn fordi det er et for stort merforbruk?! Kan noen i kommunestyresalen til landets 9. største kommune fortelle mine kollegaer og meg hvem vi skal prioritere og hvem som ikke skal få det de har krav på? For at det skal spares er for meg rett og slett galskap! Vi er ikke i nærheten av å ha nok ressurser nå, også skal det spares?!

Oppskrift på sykefravær

Én ting er sikkert, å overbelaste en arbeidsgruppe og strupe ressursene er hovedingrediensene i en oppskrift for høyt sykefravær og stort frafall av ansatte. Lillestrøm kommune skyter ikke seg selv i foten med forslag om besparelser og «effektivisering», de bedriver fullskala amputasjon av alle lem!

Thor-Arne Opdahl Sandli, lærer, Lillestrøm