Det som er et problem er at unge utestenges allerede fra ungdomsskolen, i et jag etter den aller beste russefeiringen.

Russefeiringen har for mange blitt altoppslukende og for mange preger det alle tre år på videregående. Istedenfor at russetiden kommer som en bonus etter 13 års skolegang er det en konstant gjennom hele videregående. For noen er dette en god opplevelse, men for mange bidrar det til en opplevelse av å ikke høre til eller å bli utestengt.

Inkludering

Hvert eneste år løftes debatten om russetiden, om utestenging og om enorme summer som brukes for å finansiere ukene med russefeiring. Vi hører historier om ungdommer som blir sett ned på fordi de ikke er på buss, eller om ungdommer som utestenges fra busser og russegrupper. Fokuset i russetiden må endres fra status til inkludering, og det kan ikke være opp til ungdommen alene.

Skolen må inn på banen og sørge for at vi kan få en fin feiring av endt skolegang som inkluderer alle elever. Det er ingen naturlov som sier at russetiden må være ekskluderende, eller at den kun er ment for de som har mye penger. Vi kan bestemme hvordan russefeiringen skal se ut og det første steget er at skolen involveres i russetiden. Det betyr ikke at elevene ikke skal få bestemme noe selv, men at skolen må legge rammer for russefeiringen som sikrer at ingen utestenges.

Stemmer ikke

Det høyrestyrte fylkesrådet i Akershus har tidligere sagt «russetiden er et privat anliggende». Det stemmer rett og slett ikke. Russetiden påvirker hverdagen og livet til så mange av elevene gjennom hele videregående. Trivselen på skolen er ikke et privat anliggende. Hvordan elevene behandler hverandre før, under og etter skoletid er heller ikke et privat anliggende. Det burde være skolens ønske å sørge for at russetiden blir både trygg og inkluderende for alle.

Elever, rektorer, politi og andre må få virkemidlene man trenger for å gjennomføre en mer inkluderende russefeiring. Kommunene må samarbeide på tvers for å bidra til at russen har et trygt sted å være.

Felles ansvar

Russetiden må gjerne fortsette å være en feiring av 13 års skolegang, men da må feiringen inkludere alle elever! Det er et ansvar som både politikerne, skolen og elevene må ta sammen.

Julie Wågenes, elev og fylkesstyremedlem i AUF i Akershus og Nimrah Ramzan, fylkestingsrepresentant for Akershus Arbeiderparti og sentralstyremedlem i AUF