Vi er imidlertid bekymret for at Lillestrøms politikere ikke kjenner til ansvaret de har for å gi barn, unge og deres familier behandling for psykiske helseplager. I løpet av et år bistår Psykisk helse og familiestøtte over 800 nye barn, inkludert deres familier.

Behandling av barn og unges psykiske helse er kommunens ansvar og forpliktelse.

Lavterskeltilbud

Nasjonal veileder om psykisk helsearbeid for barn og unge sier at kommunene skal sørge for lavterskel psykisk helsetjeneste og helhetlig oppfølging tilpasset barn og unges behov.

Kommunen skal sikre at et helhetlig psykisk helsetjenestetilbud til barn og unge, er lett tilgjengelig for denne gruppen. Tjenesten skal være i tillegg til helsestasjon- og skolehelsetjenesten og fastlegeordningen ifølge Helsedirektoratet.

Kommunen skal ivareta barn og unge mellom 0-25 år med psykiske plager, og deres familier.

Lang venteliste

I mengden av gode forslag, behov og ønsker, vil vi informere om følgende:

Det står pr. i dag flere enn 100 barn og unge på venteliste for behandling i Lillestrøms psykiske helsetjeneste for barn og unge.

Lillestrøm har et godt tilbud med høy kompetanse og lav terskel for å få hjelp, men pågangen er stor.

Hva tenker Lillestrøms nye kommunestyre om at barn og unge må vente 6- 12 uker for å få hjelp i Lillestrøm? Våre ledere og medarbeidere gjør en kjempejobb, men slik vi vurderer det, er ikke ressursene i tråd med behovet. Skal virkelig barn og unge med moderate psykiske helseplager måtte vente så lenge? Hva med gravide og foreldre til sped- og småbarn som trenger veiledning og foreldrestøtte?

Vi ser også en enorm bekymring for mange barn og unge med stort og alvorlig skolefravær. Disse er fremtiden vår, men er utenfor fellesskapet. Det må ressurser til for å gi disse barna, ungdommene og familiene deres hjelp som virker.

Tjenesten har hatt en økning på over 50 prosent siden Lillestrøm kommune ble etablert. Nå sier vi ifra om vår bekymring. Hva sier dere politikere?

Trude Furuseth, hovedtillitsvalgt Norsk sykepleierforbund, Lillestrøm

Norsk psykologforening

FO – Fellesorganisasjonen

Avdelingens verneombud