Folkehelserapporten viser en fortsatt økning i psykiske plager og lidelser blant barn og unge. I 2021 døde 660 mennesker av selvmord. Denne utviklingen kan ikke fortsette.

Gode lavterskeltilbud og forebyggingstiltak er essensielt for at psykiske plager ikke skal utvikle seg til en psykisk lidelse. De kommunale tjenestene må styrkes og tydeliggjøres, slik at innbyggerne vet hvor de kan henvende seg for hjelp. I dag finnes Tidlig Inn tilbudet for de som sliter med mildere psykiske utfordringer. Dette er et godt tilbud som må videreføres, utvides og styrkes ytterligere. I tillegg må kommunen ha gode tilbud til de med moderate utfordringer som faller utenfor spesialisthelsetjenesten.

Starter tidlig

Langvarige psykiske helseutfordringer starter ofte i barn- og ungdomsalderen. Da er det viktig at de har en tilgjengelig helsesykepleier eller annet kompetent personell å kunne gå til. Når det virker som hele verden raser trenger du noen å snakke med der og da, ikke på tirsdag om 2 uker. Skolehelsetjenesten må styrkes og bli mer tilgjengelig når elevene trenger det, også på kvelden og i helgene.

Rus- og avhengighetsproblematikk og psykisk uhelse går ofte hånd i hånd. Vi må ha egne spesialiserte lavterskeltilbud for unge som sliter med rus. I tillegg må vi sikre et godt og tilgjengelig lavterskeltilbud for de med avhengighetsproblematikk, også når det kommer til alkohol og reseptbelagte medisiner. Rusavhengige må bli møtt med verdighet, behandling og hjelp, ikke med straff.

Fontenehus

Etter initiativ fra Lillestrøm Venstre ble opprettelsen av et Fontenehus vedtatt i forrige budsjett. Dette er et møtested og en arena for de som har eller har hatt psykiske helseutfordringer. Målsettingen er fellesskap, aktiviteter og arbeidsrettet rehabilitering.

Psykisk helse har blitt satt på agendaen de siste årene, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Hvis du ønsker en kommune som tar psykisk helse på alvor, med gode og tilgjengelige tilbud, så håper jeg du stemmer Venstre den 11. september.

Hedda Wølner Kristiansen, 3 kandidat, Lillestrøm Venstre, Kjeller