Psykisk helse var et våre viktigste satsingsområder da vi satt i regjering. God psykisk helse er viktig for livskvalitet, og for å mestre hverdag, skole og jobb. Med denne planen fortsetter Høyre å prioritere psykisk helse. I dette arbeidet vært viktig for Høyre å se på hele bildet, slik pasientene opplever det. Hvis ikke pasienten opplever at hjelpen hjelper, må vi tenke nytt. Det er nemlig en kjensgjerning at:

• Mange med psykiske plager ikke oppsøker hjelp

• Mange som ber om hjelp, får det ikke

• De som får hjelp, får det ofte for sent

• Mange blir kasteballer i systemet

• Det er ikke all hjelp som gir effekt

Rask hjelp

I større grad må en jobbe med å gi de av oss som har eller får psykiske problemer hjelp raskt. «Rask psykisk helsehjelp» dekker et behandlingstilbud som lenge manglet i Norge, og er et lett tilgjengelig kommunalt tilbud til personer over 16 år, med angstlidelser, depresjon og søvnproblemer. I dag er det kun rundt 70 kommuner og bydeler som har etablert Rask psykisk helsehjelp, dette til tross for at man vet at det hjelper for over 60 prosent av dem som går i behandling. Rælingen Høyre vil at alle i vår kommune skal få tilbud om rask psykisk helsehjelp.

Altfor mange med psykiske helseplager får ikke hjelpen de trenger. Kapasiteten må opp, ventetidene må ned og flere må få hjelp som faktisk hjelper. For oss er det viktig at vi fjerner tabu rundt psykisk helse slik at alle som sliter med å mestre hverdagen og livet ber om hjelp før problemene blir for store.

Tilpasset

Folk som har psykiske plager og lidelser skal få hjelp som hjelper. Det innebærer at pasienten får hjelp til å mestre psykiske helseplager og at helsehjelpen blir bedre tilpasset den enkelte pasient, med bedre oppfølging, større valgfrihet, mer informasjon og raskere behandling.

Hjelp som hjelper vil for de fleste være en lavterskeltjeneste uten henvisning, der en møter kvalifisert personell eller et digitalt hjelpetilbud. Andre har behov for mer spesialisert helsehjelp – og da er det viktig at de få god og rask hjelp som svarer på den enkeltes behov gjennom spesialisthelsetjenesten.

For oss i Rælingen Høyre vil psykisk helse være et prioritert område dersom vi kommer i posisjon etter valget, og vi skal jobbe hardt for å gi folk i kommunen vår et bedre tilbud på dette området.

Ordførerkandidat Gro Langdalen og 7.-kandidat Jørgen Julius Johansen, Rælingen Høyre