Absurd hærverk, som kun er egnet til å skape irritasjon, frykt og misbruk av våre skattepenger. Utbedringene er anslått å koste det samme som en gjennomsnittsfamilie betaler i skatt – i løpet av et helt år.

Symptom

Selv om vandalismen bare er trist og meningsløs, gir det grunnlag for å stille spørsmål om hendelsen er et symptom på et samfunn som beveger seg i feil retning. Regjeringen kommenterer kriminalitetsbildet og ser positivt på situasjonen, mens ordførere på Romerike signerer opprop basert på en voksende bekymring rundt økt ungdomskriminalitet.

Det er nødvendig å undre seg over hva som får noen til å farte rundt på fylkesveiene våre og skape brysomt merarbeid for de dyktige ansatte i det fylkeskommunale kollektivterminalforetaket vårt. Viktig er i alle tilfelle å utfordre øverste politiske ledelse som står ansvarlig for justissektoren på hvilke prioriteringer de gjør, når både lokalpolitikere, ressurspersoner i ungdomsmiljøene og fagetatene selv stiller spørsmål ved en utvikling som skaper statistikk der pilene peker i feil retning.

Underliggende problem

Et enormt lass med knust glass er fraktet bort og nye busskur er løftet på plass. Skattepenger som kunne gått til et bedre kollektivtilbud, er i stedet brukt på å rydde opp etter andres utfordringer. Symptomet er kanskje borte, men det underliggende problemet består. Kun noen busskur vil noen kanskje si, men summen av slik bagatellisering vil raskt kunne bli likegyldighet. Våre barn og unge fortjener bedre.

Opprop

Det er fremdeles håp om at regjeringen skal lytte til oppropene fra kommunene om å prioritere en styrking av politiet, slik at de igjen kan styrke samarbeidet med lokalmiljøene om godt forebyggende arbeid. Sammen med alle gode krefter, private som offentlige, må det på plass et bedre samarbeid som fanger opp de som faller utenfor og kan justere samfunnet tilbake i riktig retning. Det handler om å bry seg, se og inkludere alle, skape gode holdninger og bygge ønsket adferd.

Simen Gjersvoll Osland, fylkestingsrepresentant (H)