At det skjer i nabolandet vårt, setter en støkk i oss. Vi har dessverre opplevd trusler om skoleskyting i Akershus de siste årene. Truslene som kommer er totalt uakseptable, og sakene anmeldes til politiet umiddelbart. Det har heldigvis ikke fått fatale konsekvenser, men bare trusselen om det skaper redsel og utrygghet, og mobiliserer skolen og politiet til å iverksette tiltak.

Trusler på alvor

Politiet er nødt til å ta enhver trussel på alvor, og våre rektorer vet så altfor godt at ressursmangelen i politiet gjør det vanskelig å følge opp på den måten våre skoler og elever trenger. Skolene blir sittende med et stort ansvar når de blir stående alene i slike situasjoner. Dette er realiteten av regjeringen sin justispolitikk. Flere politikontor i distriktet, men færre politifolk til å gjøre oppgavene, samtidig som truslene blir mer alvorlig, og volden blir grovere.

Vi trenger politi som er til stede blant ungdommene våre. De må få jobbe forebyggende med ungdomskriminalitet og bidra til at det verst tenkelige ikke skal skje. Vi vet at politiet ønsker, men at de rett og slett ikke har ressursene til det. Det gjør det til justisministerens ansvar.

Ubesvart

I februar sendte fylkesrådet, sammen med ordførere i hele Akershus, et brev til justisminister Emilie Enger Mehl, der vi pekte på den pressede ressurssituasjonen i politiet. Det er en direkte konsekvens av regjeringens politikk. Vi inviterte Mehl til et møte om hvordan vi kan sikre trygghet for barn og voksne i regionen. Arbeid som må trappes opp, ikke nedprioriteres. Dette brevet er fremdeles ubesvart.

Det er ikke lenger bare passivt, men farlig. Skjer det verst tenkelige, er det for sent å ta samtalen. Vi må ta den nå, mens vi ennå kan.

Anette Solli (H) og Lise Hagen Rebbestad (H), fylkesrådsleder og fylkesråd for opplæring og kompetanse i Akershus fylkeskommune