Høyre skriver i et leserinnlegg «Byfest er kultur for alle». Dette er jeg helt enig i.

Foreningen Byfest velger i år å gå tilbake til sitt originale konsept som er gratis arrangementer. Dette er positivt og sørger for at alle kan ta del i det de ønsker, uten å snu på krona eller avstå helt. Byfesten er et spleiselag mellom kulturliv, næringsliv og kommunen. Fra kommunen er det bevilget årlig tilskudd på en halv million. I 2023 fikk de i tillegg en kvart million fra arrangementsfond Kultur. Nå i mars fikk utvalget i Kultur en søknad fra Foreningen Byfest om å innvilge 350.000 fra nevnte fond til årets Byfest. Dette i tillegg til det årlige tilskuddet over budsjett. Søknaden ble innvilget etter en samarbeidsavtale mellom Høyre, Ap og Venstre.

Det er verdt å merke seg at arrangementsfondet er på totalt en million. Fondet er ment å kunne gi tilskudd til små og store kulturarrangement i hele kommunen. Hittil i år er det delt ut midler for 250 000. Inkluderer vi vedtaket om Byfesten er hele 60 prosent av fondet allerede oppbrukt. Det vil si at vi nå har igjen 400.000 og vi har igjen 9 måneder av året!

Folkets Røst og Frp foreslo på bakgrunn av dette å bevilge 150.000. En reduksjon på 100 000 ift. kommunedirektørens foreslåtte beløp. Dette ble nedstemt. I stedet gikk altså Høyre, Ap og Venstre inn for å øke ekstrabevilgningen til 350.000 til Byfesten i Lillestrøm by. Det er da også disse partiene som får svare for seg når utvalget må si «nei» til søknader fra små og store arrangement rundt i kommunen, når det nærmer seg jul.

Lena Kjøhl, utvalgsmedlem Kultur, Folkets Røst, Lillestrøm