De etter hvert urealistiske budsjettene ble frem til 2023 reddet av pandemien og streiken. Nå ser vi resultatet. Nå må noen ta ansvar og styrke budsjettene for skoler og barnehager!

Tillitsvalgte, lærere, barnehagelærere, rektorer og styrere sier nå tydelig ifra om at dette er ikke realistisk lenger. Skolene alene har brukt 46 millioner mer enn de har fått i budsjettene, for å sikre et tilbud til de mest sårbare elevene. Barnehagene har brukt 16 millioner til de mest sårbare barnehagebarna. Den endelige regningen har vi ikke ennå, men vi vet at dette er et helt nødvendig merforbruk for å kunne gi elever og barn et absolutt minimum av det de har krav på.

Hvordan kunne budsjettet for 2023 bomme så kraftig?

Ikke realistiske

Budsjettene har ikke vært realistiske. De ansvarlige har ikke klart å sette opp realistiske budsjetter og peker på at 2023 var det første «normalåret» for barnehager og skoler i Lillestrøm. Det var det første året uten pandemi og streik, og uten ekstra midler eller innsparinger som følge av dem. Som kjent fikk kommunen ekstra penger for å løse pandemiutfordringene, og når lærerne streiker sparer kommunene masse penger til lønn. Det er først nå vi vet hva det vil koste å drive skoler og barnehager på minimumsnivå, og det er mer enn Lillestrøm kommune planla å bruke i 2023 og planlegger å bruke i 2024.

Minimumsnivå

Hva kan gjøres for å forsøke å gjøre budsjettene realistiske igjen?

Tilfør pengene kommunedirektøren har foreslått kuttet i sitt forslag til effektivisering, kompenser merforbruket i 2023 fullt ut, og før tilbake pengene som er kuttet i perioden for 2020-2023. Dette betyr å øke budsjettene med 160 millioner årlig for skoler og barnehager slik at vi kan drifte på et realistisk minimumsnivå. Dette er omtrent hva som skal til for at Lillestrøm skal bruke like mye per elev som landsgjennomsnittet, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet. I dag ligger vi langt under.

Hva skal til for at vi kan levere det gode tilbudet lærerne ønsker for barnehagebarn og elever i Lillestrøm?

Styrk budsjettene

Vi må bruke like mye penger som Oslo kommune per elev, og styrke bemanningen i barnehagen.Vår utregning viser at vi må øke budsjettene for skoler og barnehager med 500 millioner for å komme på nivå med Oslo.

Med 160 millioner er vi tilbake på et realistisk minimumsnivå igjen. Med 500 millioner får vi mulighet til å levere kvalitet i skoler og barnehager.

Kjære kommunestyret! Ta ansvar! Rydd opp, og styrk budsjettene for skoler for barnehager!

Jon Ola Eggen, Lene Skjønhaug, Hilde Henriksrud Svendsen, Joakim Bang og Alexander Fjellestad, Utdanningsforbundet Lillestrøm