Mer enn 1150 barn og ungdommer opplever mobbing. Det kan synes som at Ap og Sp ikke har ønsket å ta tak i problemet. Høyre ønsker å snu utviklingen.

Ikke til å leve med

I den siste elevundersøkelsen i Lillestrømskolen viste det seg at 10,9 prosent av elevene på sjuende trinn opplever mobbing. Det er en dramatisk økning fra 2020 da tallet var 7,8 prosent. Lillestrømskolen teller nærmere 11.500 barn og unge i grunnskolen. Dersom ti prosent av våre elever opplever mobbing, utgjør det 1150 barn og ungdommer. Dette kan vi ikke leve med.

Situasjonen i skolene er så alvorlig at vi må ha et beredskapsteam som støtter barnehage- og skoleledelse og bistår i mobbesaker. Kommunestyret har allerede vedtatt et mobbeombud som vi tror vil være et viktig bidrag. Mobbeombudet kan være et lavterskeltilbud som elever og foreldre kan benytte i vanskelige enkeltsaker. Selvsagt kan mobbeombudet også gi bistand til barnehage- og skoleledelse for å sikre et trygt og godt miljø for barn og unge. Det kan synes som det ikke er nok slik tilstanden er nå.

Ondsinnet adferd

Mobbing defineres vanligvis som negativ eller ondsinnet atferd, som gjentas og foregår over tid, i en relasjon som er preget av ubalanse i styrkeforholdet mellom partene – det vil si at den som blir utsatt for plagingen har vanskelig for å forsvare seg. Mobbing regnes som et overgrep, en form forantisosial atferd. Nyere mobbeforskning definerer at mobbing er å frarøve en annen opplevelsen av å høre til, å hindre vedkommende i å kjenne seg som en del av fellesskapet og ha mulighet til påvirkning (Lund).

På avveie

I skoler og barnehager med mye vedvarende mobbing, snakkes det om at de sosiale systemene er på avveie. Det å føle at man ikke er inkludert i et fellesskap er dypt alvorlig for barn og unge. Å bli utsatt for mobbing kan gi både psykiske og fysiske konsekvenser, som redusert selvfølelse, symptomer på angst og depresjon. Problemene kan vedvare i mange år etter at mobbingen har tatt slutt (Bufdir).

Høyre ønsker mobbeombudet velkommen, og i tillegg må det målrettede tiltak til for å sikre at skoler og barnehager arbeider systematisk med læringsmiljøene slik at mobbingen reduseres.

Kjersti Vevstad, listekandidat Lillestrøm Høyre, Strømmen