Da jeg tok mine første babysteg som lokalpolitiker i 2018, var mitt eneste (og ikke-politiske) verv å være medlem i FAU ved Benterud skole. Lørenskog Venstres erfarne og fremsynte gruppeleder lot meg forstå at en utvidelse av Benterud burde komme på plass før nye Fjellhamar skole. Det var og er jo i sentrum av Lørenskog at befolkningsveksten er størst. Skulle kommunen gå på en budsjettsprekk, ville det gå utover Benterud.

Utsatt

Sprekken kom, men det var Åsen skole den traff. Først ble skoleutvidelsen utsatt fra 2025 til 2028, nå kan det bli høsten 2030. «Dette var det vi fryktet forrige gang de foreslo å utsette utbygging, at Åsen skole også i fremtiden skal være en salderingspost når kommunen må spare penger. Og nå ser vi det igjen», sier FAU-leder Vidar Skillingsås til Romerikes Blad. Men han sier også noe som er veldig gledelig: «Ny skole betyr så mye for oss foreldre at flere har tatt gjenvalg for to nye år i FAU for å ha kontinuitet i oppfølgingen.»

Fraværende

Foreldre til barn i barnehage og barneskole glimrer med sitt fravær i lokalpolitikken – med noen veldig gode unntak. Ikke noe å si på det, lesing av sakspapirer og kveldsmøter på fritiden er vel ikke ideelt i visse faser i livet. Men det er et demokratisk problem, og derfor ønsker jeg å fremheve betydningen av FAU-enes rolle. De må komme så tidlig på banen som mulig i saker som angår barn. De som roper høyest – tidlig – blir hørt, kan det virke som. Fokus er naturlig nok på vår egen skole eller barnehage, men løfter vi blikket til hele kommunen, så vil alle barn i Lørenskog nyte godt av det.

Helhetlig tenkning

Vi kan også lese i RB at lekeområdet ved Luhr skole forsvant da boliger og Steinerud barnehage ble bygget. Gode resultater krever gode prosesser med helhetlig tenkning, god kommunikasjon og ulike synsvinkler for i størst mulig grad kunne møte det uforutsette. Derfor er vi helt avhengige av å få en bedre, åpen dialog mellom politikere og foreldre enn det vi har i dag – før vi har konkludert. Ja, viktige saker kommer som regel ut på høring, men da er de også ganske så ferdigtygde. Samarbeidsutvalgene er en fin arena å møtes, men dialogen utover det har absolutt et forbedringspotensial.

Elisabeth Tanev (V), leder Oppvekst- og utdanningsutvalget, Lørenskog