Men for en varig løsning må samfunnsproblemets årsak behandles, ikke bare symptomene.

En bred forståelse av kristendommens betydning for utviklingen av norsk kultur er helt vesentlig for å tolke samfunnet vi lever i. Det er derfor viktig at alle elever i norske skoler får en innføring i det grunnleggende innholdet i den kristne lære, og får kjennskap til den kulturelle skatten som har formet norsk litteratur og tankesett i generasjoner. Konservativt vil derfor at den klassiske kristendomsundervisningen igjen blir en obligatorisk del av læreplanen. Undervisning om andre religioner og filosofier bør legges inn under samfunnskunnskap.

Konservativt vil lovfeste elevers rett til å drive organisert, frivillig arbeid og kunne samles i skolens friminutt. Den kristne lagsbevegelsen og lignende organisasjoner er en positiv faktor for elevers skolehverdag, og skal ikke underlegges unødige restriksjoner.

Våre lokalpolitiske forslag

Lokalpolitisk har vi to ganger fremmet forslag i kommunestyret rettet mot arbeid med vold og trusler i skolene. Første gang 26. april 2023, og andre gang for bare to måneder sider, der vi la frem følgende tre forslag som del av forebyggingsarbeidet mot ungt utenforskap, mobbing og vold og trusler:

For det første at kommunedirektøren bes ta initiativ overfor kristne skolelag som kan komme og holde arrangement på skolene som kan danne grunnlag for selvdrevne lokalmiljøer. For det andre at kommunedirektøren bes åpne opp for at Norsk Gideon igjen kan komme og informere elever og lærere om deres misjon og gi muligheten til de som ønsker det å kunne få et nytestamente – slik de har gjort på skoler i Norge i 70 år. Foreldre og foresatte informeres på forhånd om når ovennevnte virksomhet vil være i klasserommet. Det skal være mulig for de som ønsker å reservere sine barn mot deltakelse å kunne få et alternativt tilbud i samme tidsrom. Og for det tredje at kommunedirektøren bes forhøre seg med kirkene og menighetene i Rælingen om de ønsker å besøke skolene med jevne mellomrom for å prate med elever og lærere og invitere barn og unge til å bli med i deres søndagsskoler og ungdomsarbeid.

Langsiktig løsning

Vi både står for og forslår det som kan forandre den dyptliggende og rotløse årsaken til problemene, ikke bare det som pleier symptomene. Men ingen andre partier, selv ikke KrF, stemte for forslagene våre.

I henhold til Opplæringslovas formålsparagraf, så skal opplæringen først og fremst bygge på grunnleggende verdier i kristen arv og tradisjon.

Når det kristne livssyn undertrykkes, så blir resultatet der etter. En langsiktige løsning vi har tro på er å gjenreise det kristne livssyns rettmessige plass i norsk skole.

Simon Friis Larsen, gruppeleder, Konservativt, Rælingen