Akershus og Troms topper verstingstatistikken på mobbing, og hele 7,5 prosent av alle elevene på våre videregående skoler forteller om at de opplever mobbing på skolen, enten av andre medelever eller til og med av voksne.

Bak prosenttallene finner vi enkeltmennesker, ungdommer og barn her i Romerrike. Nettopp derfor kan vi ikke legge Elevundersøkelsen i en skuff og dysse ned alvorlighetsgraden av disse mobbetallene. Mobbing kan ha alvorlige og langvarige konsekvenser for den som blir mobbet, til og med når mobbingen er kortvarig.

Må gjøre mer

Akershus fylkeskommune er skoleeier og har hovedansvaret for alle våre offentlige videregående skoler i fylket. Det er dermed et politisk ansvar å løse utfordringene våre rundt mobbing, trivsel og skolemiljø. Da er det ikke nok med fine, løse ord. Vi er nødt til å bruke penger på det som vi allerede fra før av vet kan bidra til å bedre skolemiljøet, trygge elevene våre og gi alle en mulighet til å oppleve en hverdag fri for mobbing, diskriminering eller trakassering.

Én elev som mobbes, er en for mange. Og da er vi alle nødt til å erkjenne at vi ikke har gjort nok, og at vi må gjøre mer.

Det finnes dessverre ingen quick fix på mobbingen, nettopp fordi årsakene og menneskene er ulike og unike.

Ved å gi lærerne våre mer tid til å være lærere, blant annet ved å styrke lærertettheten på skolene, samt redusere klassestørrelsene, vil vi også gi dem tid til å se hver enkelt elev.

Hele eleven

Ved å styrke laget rundt elevene med flere yrkesgrupper som jobber spesifikt med å bedre det psykososiale- og helsetilbudet på skolen, kan vi sørge for at hele eleven blir sett og får hjelp med mer enn bare det faglige.

Ved å videre styrke den digitale helsetjenesteappen “Elevtjenesten” kan vi bidra til å gjøre det mer lavterskel å ta kontakt med helsepersonell uten å måtte vente til at helsesykepleier er på skolen.

Under behandlingen av Akershusbudsjettet for 2024, foreslo vi i Arbeiderpartiet å bevilge 6,35 millioner kroner ekstra for styrke laget rundt eleven, men ble nedstemt av Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Det hviler derfor et stort ansvar på ethvert parti som sitter med makta å gjøre alt man kan for å sørge for at Akershusskolen er et trygt og godt sted for alle.

Stå sammen

Selv om det har blitt gjort mange viktige grep de siste årene, kan vi ikke hvile. Vi må alle jobbe systematisk og kontinuerlig for å forbedre strategiene våre og styrke de ordningene som motvirker mistrivsel, diskriminering og mobbing.

Det er nødvendig med en felles innsats fra oss som fellesskap. Politikere, ansatte på skoler, foresatte og helse- og velferdstjenestene våre i kommunene og staten må stå sammen. Det handler om å se hver enkelt elev og alt eleven bærer med seg, og derfor er tilstedeværelsen av flere voksne og et styrket lag rundt eleven viktig i kampen mot mobbing. Arbeiderpartiet har de aller største ambisjonene for skolene våre, nettopp fordi de huser noen av de viktigste i livet - barna og ungdommene våre.

Hoda Imad, gruppeleder Arbeiderpartiet, fylkestinget i Akershus