Kan Skedsmo, Fet og Sørum gjenoppstå? Ikke hvis fornuften får råde. Men nå er følelsene igjen i sving, og det kan gå mot flertall for å utrede oppløsning av storkommunen – to år etter at Lillestrøm ble en realitet. Går politikerne for folkeavstemning også, settes alt som er bygget opp, i spill.

Det er Senterpartiets inntreden i regjering som sørger for denne omkampen. Partiet vil la kommuner og fylker som ber om det, få gå tilbake til det gamle. Alle som mener alt var bedre før – og det er som kjent en del – vet at de får denne ene sjansen.

Å si ja til en utredning – som foreløpig bare Høyre og Venstre sier de er imot – er ikke det samme som å være for oppløsning. Jeg kan aldri tenke meg at Arbeiderpartiet med ordfører Jørgen Vik i spissen kommer til å gå for fisjon av noe de gamle kommunene har jobbet hardt med siden 2018. Som han sier, er det enda mer krevende å gå fra hverandre enn å slå sine pjalter sammen. Det finnes ingen gamle kommuner å gå tilbake til: Alt må bygges på nytt.

Hvis det politiske flertallet går for utredning 2. desember, kan det skape usikkerhet blant 9000 ansatte som har år bak seg med omorganisering og tilpasning. En deling blir også svært kostbar og tidkrevende, noe jeg tror administrasjonen kommer til å vektlegge i sin eventuelle utredning.

Det er nokså usannsynlig at kommunedirektøren kommer tilbake med en konklusjon der hun sier at det er mest å tjene på å skilles, når bakteppet er de store utfordringene kommunesektoren står overfor i årene som kommer, med blant annet eldrebølgen. Allerede i 2016 uttalte daværende Fet-ordfører John Harry Skoglund (Ap) at kommunen ville få problemer hvis den ble stående alene.

Sommeren 2014 lanserte regjeringen Solberg et av sine store politiske prosjekter, kommunereformen. Målet var klart: Langt færre kommuner, men føringene var for svake. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) nøyde seg med å inviterte alle til å ta den gode nabopraten. Og det ble gjort, også på Romerike. Skedsmo fridde raskt til Rælingen og Lørenskog, men fikk tvert avslag. Så ble blikket vendt mot Fet og Sørum, og i februar 2016 skrev trioen under en intensjonsavtale om å forsøke å slå seg sammen. Bare noen uker seinere var bruddet et faktum.

Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen (H) tok til tårene da Skedsmo vendte dem ryggen. Økonomi og betydelige kulturforskjeller ble nevnt som årsaker. Skedsmo og Fet fortsatte, før lokalpolitikerne la planene i skuffen. I alle kommuner det var folkeavstemning, ble det nei til fusjoner. Valgdeltakelsen var imidlertid latterlig lav, i Ullensaker bare 13 prosent, i Skedsmo 17. De tause innbyggerne var i flertall.

Sommeren 2016 så det ut til at Sanners store prestisjereform skulle ende med et realt mageplask på Romerike. Rømskog inn i Aurskog-Høland var eneste tellende resultat. De borgerlige partiene måtte redde stumpene. Konklusjonen ble tvang. Regjeringen trengte et eksempel på Romerike, men istedenfor å slå sammen helt naturlige partnere som Rælingen og Skedsmo, ble vår trio straffet for å ha snakket sammen.

Med knappest mulig flertall vedtok Stortinget sommeren 2017 tvangssammenslåing, og antall kommuner på landsbasis ble redusert fra 428 til 354, på Romerike fra 14 til 12. Det virker usannsynlig at det igjen skal bli flere.

Lillestrøm består.