Blant årets russ er flere sexvideoer delt gjennom chattegrupper på Facebook og Snapchat. En av videoene viser grove bilder av oralsex på en russebuss. NRK har snakket med flere personer fra forskjellige steder på Østlandet som var russ i år. Alle forteller at de har sett videoen, og at den har blitt delt på interne grupper.

Chat gjennom Messenger

For å få flere unge til å ta kontakt, noe som kan føre til flere anmeldelser, planlegger politiet nå en ny chattetjeneste, skriver NRK. Tjenesten blir tilgjengelig gjennom Facebook Messenger, og politiet håper å ha den klar før jul.

– Vi ønsker en tilstedeværelse på nett slik at ungdommene som egentlig ønsker å ta kontakt med politiet, men som kanskje ikke tør, skal kunne gjøre det, sier politioverbetjent i Seksjon for digitalt politiarbeid ved Oslo politidistrikt, Anne Katrin Storsveen, til NRK.

Tar over alvorlige henvendelser

Storsveen samarbeider blant annet med Tale Maria Krohn Engvik fra Nittedal, kjent som «Helsesista» på Snapchat.

Les også

– Det var en gang jeg snakket om størrelsen på «p…en», og da var det en forelder som sa at jeg måtte tenke på mine yngste følgere

 

Engvik får mange henvendelser fra ungdom, og samarbeidet går ut på at politioverbetjenten kan bli koblet inn når Engvik får alvorlige henvendelser.

– Jeg får vite ganske mange alvorlige ting. Jeg prøver i størst mulig grad å få ungdommer til å si ifra til andre voksne, selvsagt hvis det ikke er fare for liv og helse – da må jeg melde ifra. Nylig gikk ei jente jeg har kontakt med til helsesøsteren ved sin skole og meldte ifra om seksuelle overgrep. Så ble politiet kontaktet, har Engvik tidligere uttalt til Romerikes Blad.

– En tryggere måte for ungdom å ta kontakt

En slik chattetjeneste er noe jeg har jobbet for en stund, og den dagen politiet åpner chatten sin for landets ungdom skal Helsesista juble, sier Tale Maria Krohn Engvik til RB.

– Dette er noe jeg kjemper for fordi jeg vet at mine ungdommer ikke tør ringe til politiet eller bruke det vanskelige skjemaet på tipspolitiet.no.

 

– Ungdom er vant til å chatte og det er en tryggere måte for dem å ta kontakt, også med politiet. Politiet må være tilgjengelige for spørsmål, og fokusere på forebyggende arbeid sammen med andre som jobber med ungdom. Det vi ser nå er et resultat av mitt samarbeid med seksjon for digitalt politiarbeid i Oslo, avslutter hun.