«Helsedirektoratet svikter fullstendig. Det finnes bedre kondomer enn sandpapiret Ingvild Kjerkol deler ut.»

Slik lød starten på leserinnlegget til -rådgiver og foredragsholder, Kornelia Minsaas, i Nettavisen fredag 8. mars.

Det fikk de høye herrer hos Helsedirektoratet til å reagere.

– Det er viktig for oss at de som bruker gratis kondomer har høy tillit til oss og kondomene. Det var ting i det innlegget vi ønsker å adressere for å opprettholde tilliten, forteller Arild Johan Myrberg, seniorrådgiver ved avdeling for barne- og ungdomshelse hos Helsedirektoratet til Nettavisen.

Avfeier sandpapir-kritikk

Debattinnlegget til Minsaas dreier seg om nordmenns manglende kondombruk, sammen med stadig økning i antall aborter og kjønnssykdommer i Norge.

I vinter slo blant annet helsemyndighetene alarm om den store økningen av gonoré, mens ferske aborttall for 2023 viser en økning på 6,7 prosent, sammenlignet med året før.

Årsaken, mener Minsaas, skyldes at unge ikke liker eller vil bruke kondomer.

«For slik som det er i dag, er produkter fra gratiskondomer.no og helsestasjon faktisk så dårlige at det gir kondomet et ufortjent dårlig rykte.»

Helsedirektoratet på sin side viser til en stor økning i hvor mange som benytter seg av myndighetenes kondomtilbud.

– Vi er ikke enige i at kondomene er av dårlig kvalitet, slik noen hevder. De følger strenge, internasjonale krav i produksjon. Alle de kondomene er kontrollert og godkjent i henhold til norske krav. Leverandøren vår kjøper kondomene ifra en fabrikk, som er en av verdens aller største produsenter av kondomer, sier Myrberg.

– Det er en indikasjon på at kondomene holder god kvalitet, legger han til.

– De vet ingenting

Han trekker fram at myndighetene deler ut hele ni ulike typer kondomer, så flest mulig skal finne en variant de liker.

De siste ti årene har 80 millioner kondomer distribuert og 2023 var et rekordår opplyser direktoratet.

– Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken og har ikke fått meldinger om at dette er kondomer ingen vil bruke. Vi distribuerer mellom 8 og 9 millioner kondomer hvert år, og det er under 10 klager i året, mener Myrberg.

Minsaas trekker frem at under russetiden var hun prevensjonsansvarlig, å så flere som tok imot kondomer, men droppet å bruke dem. Derfor mener hun det ikke holder at Helsedirektoratet henviser til antall delt ut.

– Ja, de deler ut produktet, men de vet jo ingenting om hvem som bruker det eller om produktet brukes i det hele tatt. Åpenbart brukes det for lite, det viser jo statistikken, legger hun til.

Mangler gode tall

I tillegg hevder Minsaas: «Nordmenn suger på å bruke kondom, det er ingen hemmelighet.»

– Er nordmenn for dårlig på kondombruken?

– Tallene for seksuelt overførbare infeksjoner forteller kondombruken kunne vært bedre. Men vi mangler gode tall for selve kondombruken. Vi ser imidlertid at kondomsalget i Norge øker, samtidig som vi også distribuerer flere kondomer, sier Myrberg.

Likevel kan de enes med Minsaas om at det å mestre kondombruk ved seksuell debut og tidlig i det seksuelle livet er viktig for å bli en god kondombruker senere

– Vi er bekymret for at om det gjentas hele tiden at folk er elendige til å bruke kondom, så kan det bli en selvoppfyllende profeti. Man bør ha godt belegg for å si at folk er dårlige til å bruke kondom, og kanskje legge mer vekt på alle de som faktisk er flinke til å ta vare på egen og andres helse, legger Myrberg til.

– Bare å gratulere med dagen

Minsaas skrev i 2018 en bachelor-oppgave på nordmenns kondomvaner. Denne mener hun ble sendt til Helsedirektoratet og synes derfor argumentene til direktoratet ikke gir mening.

– Tallene på aborter og kjønnssykdommer øker, så det går i feil retning. De må ta til seg kritikken jeg kommer med, forteller hun til Nettavisen.

Hun etterlyser bedre kunnskap fra direktoratet og mener de bør gjøre mer for å gjennomføre undersøkelser på nordmenns kondomvaner.

– De må undersøke mye mer med tallgrunnlag. Dette handler om folkehelse, de må ta ansvar. Det er bare å gratulere dem med dagen for å få delt ut kondomene sine, men det holder ikke. De må brukes også, konstaterer hun.