Juryen begrunnet sin avgjørelse blant annet med at Lillestrøm kommune klarer å gjøre seg bemerket gjennom strategisk, langsiktig, spenstig og ambisiøs satsing på kultur.

Norsk kulturforum – NOKU – som deler ut prisen, sier på sine hjemmesider: «Vinneren av prisen får status som Norges kulturkommune i en periode på to år. I denne perioden vil man i samarbeid med Norsk kulturforum få nasjonal oppmerksomhet og profilering rundt sitt kulturarbeid, gjennom å bli brukt aktivt som kunnskap- og kompetanseressurs på våre nasjonale møteplasser for et samlet nasjonalt kulturliv i perioden.»

For å være kandidat til å bli kulturkommune, legges det vekt på flere kriterier. Kommunen må forankre arbeidet både økonomisk, organisatorisk, administrativt og politisk. Det må dessuten være en vilje og en langsiktighet i arbeidet. NOKU understreker også at «Å motta prisen Norges kulturkommune skal ikke være en hvilepute for vinnerkommunen, tvert imot, juryen søker særlig etter søkere som har sterke fremtidige ambisjoner for kulturlivet, og det er viktig at søknaden reflekterer over dette.»

Kort sagt: Her er det mange muligheter – og forpliktelser.

Budsjettkutt

Under budsjettbehandlingen i desember fikk kommunedirektøren en bestilling på hvordan man skal kunne kutte 37,5 millioner kroner. Det er et betydelig beløp og vil måtte gå ut over noe.

Forum for kulturminnevern Lillestrøm (FKL), som er en paraplyorganisasjon for kulturminnevernforeninger i Lillestrøm kommune, er svært bekymret for at det foreligger forslag om å kutte når det gjelder kulturminnevern. For å nevne noen: Halvering av frivillighetsfondet, fra fire til to millioner

Kommunedirektøren skriver: Fondet er opprettet for å følge opp vedtatt Frivilligstrategi. Fondet kan reduseres, noe som vil gi frivilligheten færre muligheter for å iverksette ulike tiltak i hele kommunen.

Frivillighetsfondet er svært positivt. Å halvere dette i inneværende kommunestyreperiode, vil ramme hardt.

Kutt for kulturminner

Kommunedirektøren skriver: «Midlene er lagt inn i budsjettbehandlingen for 2023, som en ekstra bevilging for 2023 og 2024. Midlene for 2023 er fordelt etter søknadsbehandling.»

Kulturminner trenger vedlikehold, og det er mange kulturminner som trenger noen kroner for å forhindre ytterligere forfall. Frivillige bruker tid, krefter, energi og kompetanse – ofte også egne økonomiske midler – for å ivareta kulturminnene. Å foreslå å kutte med kr 416 000 i 2024 og ikke bevilge noe i årene 2025-2027, er et angrep på frivilligheten og en neglisjering av kulturminner.

Nordre Øyeren

Kommunedirektøren skriver: «Det er inngått forpliktende samarbeid med fylkeskommune, MIA og Rælingen kommune. Det skal arbeides langsiktig og strategisk mot ivaretagelse av dette nasjonalt viktige området med store naturressurser. Beløpet kan ikke kuttes i 2024, men kommunen kan velge å gå ut av samarbeidet etter dette. Det vil blant annet medføre at kommunens arbeid mot å søke verdensarvstatus må legges på is.»

Det foreslås å kutte kr 780.000 per år i perioden 2025-2027. Kommunestyrets tidligere vedtak om å arbeide for at Bingen og Fetsund lenser samt Nordre Øyeren naturreservat skal komme på Unescos verdensarvliste, vil stå i fare for å bli skrinlagt. Lillestrøm kommune har det eneste bevarte sorteringsanlegget for tømmer i verden. Dette, koblet med Nord-Europas største innlandsdelta, er en helt unik kombinasjon av kultur og natur og er svært viktig. Å komme på Unescos verdensarvliste krever målrettet arbeid og vil bety svært mye for Lillestrøm kommune både kulturelt og økonomisk.

Kutt for Blaker Skanse

Kommunedirektøren skriver: Dette vil bety en reduksjon i ambisjonsnivået for prosjektet samt i planlagt vedlikehold på Blaker Skanse. Midlene dekker kulturdrift, eiendomsdrift og grøntskjøtsel. Det totale budsjettet er 2,8 mill. kr, og er i utgangspunktet for lavt i forhold til behov og vedtatte ambisjoner.

Å kutte i et budsjett som allerede er for lavt, er uhørt. Lillestrøm kommune eier flere viktige kulturminner og har ansvar for å ta vare på dem.

Kutt for kirker

Kommunedirektøren skriver: Aktivitet i rehabilitering av kirkebygg blir noe lavere i årene framover.

Å redusere vedlikeholdet med kr 1 155 000 per år i perioden 2024-2027 er dramatisk. Et slikt kutt vil i lengden gjøre det enda mer kostbart å holde vedlike disse viktige kulturelle og religiøse byggene.

Frivilligheten

Lillestrøm kommune har registrert 567 frivillige lag og foreninger. FKL har 21 medlemsforeninger. Våre medlemmer setter i stand, vedlikeholder, orienterer, underviser, publiserer og skaper et miljø lokalt, i tillegg til å ta vare på viktig historie.

Før pandemien regnet Statistisk sentralbyrå ut at over halvparten av de voksne i dagens Norge driver med frivillig innsats. Over ¾ er medlemmer i organisasjoner. Frivillig innsats tilsvarte 142 000 årsverk, og den økonomiske verdien av denne innsatsen var 78 milliarder kroner.

De foreslåtte kuttene vil kunne spenne bein under frivilligheten og rekrutteringen til frivillig arbeid. Vil Lillestrøm kommune risikere det? Er dette måten Lillestrøm kommune ønsker å følge opp sin status som Norges kulturkommune?

Turid Pettersen, Forum for kulturminnevern, Lillestrøm