De møtes i kategorien for Årets utgivelse, med plater som har et sterkt, underliggende tema i tekstene:

Norsk-iranske Delara bruker musikken til å kjempe for menneskerettigheter og mot regimet i foreldrenes hjemland. Skaar har brukt sitt plateprosjekt «Mad Woman» til å utforske hvordan hun lærte å stå opp for seg selv som ung kvinne, noe hun også er nominert i klassen for Årets låtskriver for.

Delara, som også er nominert i popklassen for debutalbumet «Shahrazad», sier til NTB:

– Å vite at man kan gjøre noe som er helt kompromissløst og likevel bli nominert til årets pop, er en positiv overraskelse.

Ikke for direkte

Delara er musiker og aktivist, og har lært hvordan hun på best mulig måte kan nå ut til flest med musikken – som er den måten hun formidler det hun brenner for.

Selv bruker hun låtvalgene sine og det visuelle til å minne folk på det hun står for når hun opptrer – enten det er på P3 Gull eller på Lindmo.

– Meta har shadowbannet mange på grunn av at de har for direkte budskap i det de sier, enten det er om Palestina eller om Iran, sier Delara.

Debutplaten er oppkalt etter Shahrazad, den legendariske historiefortelleren fra «1001 natt», som hun mener alle kunstnere og musikere kan sammenligne seg med.

– Gjennom historien ser vi at kunst kan ha en stor påvirkning på samfunnet rundt oss, sier Delara.

– Stolt

Hilde Skaar, som bruker etternavnet som artistnavn, smiler skrått og sier at psykologen hennes burde fått litt av Tono-inntektene hennes. For albumprosjektet «Mad Woman» handler om hennes reise, som har inkludert terapi både hos psykolog – og gjennom musikken.

– Det handler om mine opplevelser de siste fem årene, selv om en av låtene også går tilbake til barndommen min. Fra jeg var liten og måtte lære å stå opp for meg selv, til jeg ble ung kvinne i musikkbransjen og måtte gjøre det samme. Jeg har klart å stå opp for mine egne følelser, lært at jeg har rett til å være sint – og det er jeg stolt av, sier hun.

Møter to manneband

Men det kostet henne litt å slippe sangene ut i offentligheten.

– Når du har brettet ut sjelen din i låt etter låt, tok det litt indre mot å skulle gi det ut. Da jeg først hadde gjort det, fikk jeg så mange gode tilbakemeldinger fra dem som fortsatt lytter til musikk, sier Skaar.

4. april møtes Delara og Skaar til dyst i Spellemann-kategorien for Årets utgivelse, der mannegruppene Undergrunn er nominert for «Egoland» og Kvelertak for «Endling».

(©NTB)