– Vi gikk litt på tomgang i pandemien, og lurte på hva vi kunne finne på. Det var Finns idé å lage podcast, og jeg tente på det umiddelbart, forteller Roar Bjerkeli (64), med erfaring fra både læreryrket og som bassist i Norsk Eggeband.

– Vi fant fort ut at det måtte handle om noe, ellers blir det bare pludring, konstaterer Finn Evensen (61), kulturskolerektor i Lørenskog og tidligere musiker og komponist i Bjelleklang.

De to herrene trengte knapt legge hodene i bløt før svaret på den selvpålagte oppgaven sto kritthvitt for dem på tavla:

Læreplanen!

– Konseptet er at vi tar utgangspunkt i et fag og noen kompetansemål for å ha noe å holde oss til, og så spinner vi litt rundt det. Og det tar jo litt av i ulike retninger, smiler Roar.

Egne erfaringer og lokal geografi

Slik ble altså podcasten Roar & Rektor født. Og Romerikes Blad turte ikke annet enn å innfinne seg på rektors kontor til oppsatt tid da de to kompisene fra Lørenskog innkalte oss for å fortelle hva dette egentlig dreier seg om.

Evensen er selvfølgelig Rektor – mens Bjerkeli er den litt undrende eleven Roar. I dag har sistnevnte tatt med et eple som ligger pent plassert på bordet mellom dem, så stemningen er allerede upåklagelig.

– Det er et mål for oss å få hverandre til å le – spontant! Og vi håper jo at folk som hører på både skal le litt og lære litt, sier Roar.

– Det må ha en viss underholdningsverdi, ellers blir det skoletime. Av og til må vi arrestere oss sjøl fordi det blir for kunnskapstungt. Da må vi redigere litt, erkjenner Finn.


Det blir fort klart at de både har mange historier på lager og evnen til å formidle dem. De seks første podcast-episodene har titler som «Hvorfor er dialekta vår så schtøgg?», «Send unga i korps før idretten tar dem!» og «Rellion & sånn. Unn deg en halvtime i Nirvana!».

De snakker om alt fra en røff oppvekst på Skårersletta og den hemmelige samtalen mellom indre og ytre lukkemuskel til hva som egentlig skjedde i guttegarderoben på Kjenn ungdomsskole.

– Det er mange lokale referanser?

– Ja. Vi vokste opp sammen på 60- og 70-tallet, så utgangspunktet er egne erfaringer og lokal geografi kombinert med litt folkeopplysning. Men temaene er nok ganske universelle, tror Finn.

Ølbrygging på skolekjøkkenet

Og påstanden om at det tar litt av i ulike retninger viser seg raskt å stemme når herrene går i gang med innspillingen av en ny episode med RB til stede. Uten manus, men med noen stikkord på et ark og en vag kjøreplan.

Etter en kort intro, der Rektor trakterer vokal og gitar mens Roar akkompagnerer på rytmeegg i klassikeren «Rum and Coca-Cola», henter Roar fram kompetansemålet for faget kropp og helse på 7. trinn. Der står det blant annet om alkohol og andre rusmidler:

– «Samle informasjon og tallmateriale og diskutere helseskader som kan oppstå ved bruk av ulike rusmidler,» siterer han.

– Skader?!? Ække det litt kjedelig, 'a?! Herregud, folk har jo rusa seg i uminnelige tider, det må da være noen fordeler med det også! er de enige om – og legger ut på en ellevill ferd der de foreslår å revidere læreplanen for å føye til gledene ved bruk av rusmidler, delvis inspirert av Thomas Vinterbergs nylig Oscar-belønte film «Et glass til», basert på en tese om at vi er født med minus 0,5 i promille.

Nå skal det nok mye til før duoens innspill om å la elevene lære ølbrygging på skolekjøkkenet og lage cider av nedfallsfrukt fra lærerens hage blir pensum, men det forhindrer ikke Roar & Rektor i å leke med tanken.

– De kunne jo lære å blande drinker, og så kunne foreldra komme og hente dem utpå ettermidda'n. Da hadde det blitt så god stemning, og unga hadde gleda seg til å gå på skolen! fastslår Roar.

– Ja, og de litt større elevene kunne jo lage sånn Sex on the Beach! supplerer Finn.

Sex-podden mest hørt

De legger ikke skjul på at de liker å bevege seg litt på kanten, men understreker at det også er et slags budskap i galskapen.

– Vi er ansvaret veldig bevisst, og er ikke ute etter å forherlige rusmidler – men vi veit jo at de eksisterer, og da må man lære å håndtere det. Men vi er forberedt på at det kan bli litt debatt, innrømmer Finn.

– Og vi er tross alt to menn som har passert 60, så vi må være litt forsiktige med egne erfaringer, selv om de fleste hendelsene vel er forelda nå, humrer Roar.

Podcast-ferskingene konstaterer at av de seks første episodene, er det den om seksuell oppvåkning som er den mest spilte.

Sex-podden, som de kaller den.

Her er de innom både pubertet, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsroller, kjærlighet og seksualitet – og inkluderer minner om både den pedagogisk anlagte filmen «Petter Frosk blir far», Tom Robinsons homohymne «Glad to be Gay» og Roars karriere som turistguide og ansvarlig for utflukten «Syndige Las Palmas» tidlig på 80-tallet.

– Det skal sies til vårt forsvar at alt vi sier er basert på forskning – på oss sjøl! slår Roar Bjerkeli fast.

– Det høres ganske lystbetont ut, dette her podcasten, altså?

Roar & Rektor smiler og nikker.

– Ja, vi gjør det ikke akkurat for penger!

Roar & Rektor

Hvem er de ... egentlig? spør de to herrene bak ovennevnte podcast, som er tilgjengelig på Spotify. De svarer selv slik:

  • Finn Evensen (61) er kulturskolerektor, med en skummel fortid som lærer, musiker, vokalist og komponist i Bjelleklang.
  • Roar Bjerkeli (64) har en lurvete bakgrunn som reiselivsmann, globetrotter, bassist i Norsk Eggeband og lærer.
  • Roar & Rektor tar utgangspunkt i skolens læreplaner og spinner av gårde i alle retninger. Planverket for skolen er en diger, flerhoda grønnsak. Som sultne kålmark spiser Roar og Rektor seg inn i materien og oppdager spennende saker.