Det er vår og optimismen rår. Det er nå alt spirer og gror, og vi skulle ønske at tiden sto stille. Vi med pollenallergi nyser og går med nesa i lommetørkle, men årstida er så frisk at egne behov settes til side.

Denne våren har jeg vært gjesteforeleser på Lillestrøm videregående skole. I to timer fikk jeg snakke med elevene i 2. og 3. års rettslære-klasse. Disse unge menneskene er som våren, nysgjerrige og fulle av optimisme og pågangsmot. De hadde spørsmål om faktisk og rettslig villfarelse, og de ble stille da jeg fortalte om nettovergrep og gruppevoldtekter. Mange av elevene satt i russedress og gjespa litt etter nattens «rulling», men de var svært lydhøre. Det siste jeg sa til dem, og det klare rådet jeg ga, var at de skulle feste og ha det gøy i russetida. Samtidige fortalte jeg om alle sakene vi har i etterkant av russens «feiring» av endt 12-års skolegang. De hørte godt etter da jeg hadde håp om færre saker etter denne vårens «rulling».

Men nok en gang blir det saker, ikke med utspring i Lillestrøm videregående skole, men på et annet sted i landet er russevideoer med seksualisert innhold spredd på nettet. Videoene som er spredd, blir liggende ute for alltid. Det er konsekvensene av ulovlighetene, og slike forhold må anmeldes. Veldig mange unge vet ikke at det er straffbart å spre slike videoer. Norsk kunnskapssenter om vold og traumatisk stress kom i vår med en rapport som viste at det er flest unge som blir utsatt for digitale seksuelle krenkelser. For kvinner i alderen 18-29 år er det 15 prosent som har blitt utsatt, mens 8 prosent av menn i samme aldersgruppe har opplevd det samme. Når rettssakene kommer opp, forstår både den som filmer og den som filmes alvoret i dette.

Jeg har i mange år vært forsvarer i disse sakene, og det er påfallende hvor lett der er å begå feil på nettet. På begge sider av skjermene, tar folk «lett» på å utfordre og bli utfordret seksuelt på nettet. Sakene blir ikke færre, og problemene de enkelte får vokser. Det er kun opplysning som skal til, alle må vite om straffebestemmelsene som trer i kraft ved ulovlig filming og spredning av bilder og videoer, og alle må få opplyst alle konsekvensene av disse handlingene. Videoer og filmer til tross, jeg har stor tro på den kommende generasjonen. De er interessert og vitebegjærlige, og de tenker bredere enn hva vi gjorde i russetiden. Nå er de redd for kloden og de har bærekraft med seg på alle livets områder. Det er jeg stolt av.

Det nærmer seg eksamen og «dunkinga» vil avta og rullinga blir satt på pause. Når feiringa avtar, nærmer vi oss 17. mai. Vår egen nasjonaldag! I år som ellers er jeg stolt når bunaden tas frem, og bunadskoa pusses. Denne dagen preges av alvor og moro samtidig. Det er barna og landets dag. Det feires, flagges og hurra-ropene ljomer.

Trygve Skaug har skrevet så flott om hvorfor vi kan pynte oss og feire:

«Og jeg ser flagget

mot maihimmelen

og tenker at jeg gjerne

ville ha kjent ham

på ekte

helten

som gikk foran på veien

som gav landet frihet

som tok slagene

slik at jeg slapp

så er det som om han sier

de fleste helter har du

rundt deg nå

de bare vet det ikke selv ennå»

Ordene er informative, til ettertanke og oppløftende. Jeg er enig med han i at de store heltene har gått foran, men helter er det også rundt oss hele tiden. Det er fantastisk at vi kan feire 17. mai i frihet, vårt demokrati sørger for at vi er trygge og inkluderende. Vi tar vare på de som fornærmes og de som dømmes. Jeg håper alle holder Norges grunnlovsdag høyt.

Vi styres av grunnloven – og den endrer seg i takt med tiden, noe vi kan være stolt av. Grunnloven fikk et nytt kapittel om menneskerettigheter i forbindelse med 200-års jubileet i 2014. Det at vi alle vernes, og at barna har fått grunnlovsvern, er verdt å ha med seg på barnas dag. Barnas beste skal hensyntas i alle saker som gjelder dem. Jeg håper alle får gå i tog, uavhengig av alder, og at alle vi andre kan rope hurra når de passerer. Det er barnas dag, så vi får håpe at bjørnen holder seg unna barnetogene. Jeg ønsker alle russ lykke til med eksamen. Jeg har stor tro på dere og rådet er å ha det moro også uten skjerm!

Gratulerer med dagen!

Gunhild Lærum | advokat, Lillestrøm